Relationship of hepatitis E pig infection with liver damage
https://doi.org/10.47612/2224-1647-2022-2-3-11
Abstract
The article provides the results of a comparative analysis of the relationship of swine hepatitis E virus infection with various liver lesions in animals on industrial pig breeding complexes. A wide territorial spread of infection of pigs with hepatitis E virus has been established, which proceeds in the form of a latent infection without pronounced clinical signs. When comparing the results of serological studies for the presence of antibodies to the hepatitis E virus in pigs and the results of post-murder detection of hepatitis, the incidence of pathology is almost the same, 13.6 % and 14.8 %, respectively. In the case, toxic liver dystrophy, as the leading cause of death, accounts for 7.7−10.2 % of cases.
Keywords
About the Authors
P. A. KrasochkoBelarus
A. P. Kurdeko
Belarus
S. V. Zhavoronok
Belarus
P. P. Krasochko
Belarus
D. S. Borisovets
Belarus
T. M. Prokopenkova
Belarus
References
1. Вирус гепатита Е − новый пищевой патоген в Беларуси / В. В. Давыдов [и др. ] //Здравоохранение (Минск). – 2020. – № 6. – С. 19−25.
2. Изучение роли животных как резервуаров вируса гепатита Е человека / П. А. Красочко [и др.] // Ветеринарна біотехнологія. – 2019. − № 35 (35). − С. 80−89.
3. Котард, Ж. П. Заболевания печени у собак и кошек / Ж. П. Котард // Ветеринария. – 1999. – № 1. – С. 4–8.
4. Курдеко, А. П. Экспериментальная токсическая гепатодистрофия у свиней / А. П. Курдеко // Актуальные проблемы патологии сельскохозяйственных животных : материалы междунар. науч.-практ. Конф., посвященной 70–летию со дня образования БелНИИЭВ им. С. Н. Вышелесского, г. Минск, 5–6 октября 2000 г. / Белорусский научно-исследовательский институт экспериментальной ветеринарии им. С. Н. Вышелесского. – Минск, 2000. – С. 498–500.
5. Разработка тест-системы для полуколичественного выявления антител у свиней к вирусу гепатита Е В Республике Беларусь / П.А. Красочко [и др. ] // Весці Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі. Серыя аграрных навук. 2020. − Т. 58. − № 3. – С. 339−351.
6. Телепнев, В. А. Классификация, номенклатура и семиотика болезней печени / В. А. Телепнев // Ученые записки ВГАВМ. – 1999. – Т. 35., ч. 1. – С. 227–230.
7. Ahmad, I. Molecular virology of hepatitis E virus / I. Ahmad, R. P. Holla, S. Jameel // Semin. Liver Dis. – 2013. – Vol. 33. – P. 3−14.
8. Hepatitis E virus infection: Epidemiology and treatment implications / G. Y. Lee [et al.] // World J. Virol. – 2015. – Vol. 4. – P. 343−355.
9. Renou, C. Foodborne transmission of hepatitis E virus from raw pork liver sausage, France / C. Renou, A. Roque Afonso, N. Pavio // Emerg. Infect. Dis. – 2014. – Vol. 20. – P. 1945−1947.
10. Zoonotic hepatitis E virus: classication, animal reservoirs and transmission routes / V. Doceul [et al.] // Viruses. – 2016. – Vol. 8. – № 10. – 270 p.
Review
For citations:
Krasochko P.A., Kurdeko A.P., Zhavoronok S.V., Krasochko P.P., Borisovets D.S., Prokopenkova T.M. Relationship of hepatitis E pig infection with liver damage. Ecology and Animal World. 2022;(2):3-11. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2224-1647-2022-2-3-11