On improving the safety system for food raw materials and finished food products of animal origin in the Republic of Belarus
Abstract
To date, a steady trend has emerged to increase production volumes and expand markets for products of animal origin. Omissions in ensuring the safety of these products can lead to various types of negative incidents. This situation necessitates the improvement of all components along the entire chain of receipt and movement of products of animal origin.
About the Author
A. A. RusinovichBelarus
References
1. Кодекс здоровья наземных животных МЭБ. – 28-е изд. – Париж, 2019. – 542 с.
2. Кодекс Алиментариус. Производство продуктов животноводства. – М. : Весь Мир, 2007. – 230 с.
3. Макаров, В. В. Основы учения об инфекции: учеб. пособие / В. В. Макаров, А. К. Петров, Д. А. Васильев. – М.-Ульяновск : РУДН/УлГАУ, 2018. – 160 с.
4. Регламент (ЕС) № 178/2002 Европейского Парламента и Совета от 28 января 2002 г. об установлении общих принципов и предписаний продовольственного законодательства, об учреждении Европейского органа по безопасности продуктов питания и о закреплении процедур в отношении безопасности продовольственных товаров // Официальный журнал Европейского Союза. Регламент ЕС 178/2002. L 31/1 от 01.02.2002.
5. Русинович, А. А. Ветеринарная деятельность в обеспечении биологической безопасности / А. А. Русинович, В. В. Жалдыбин // Эпизоотология Иммунобиология Фармакология Санитария. – 2023. – № 1. – С. 3–7.
Review
For citations:
Rusinovich A.A. On improving the safety system for food raw materials and finished food products of animal origin in the Republic of Belarus. Ecology and Animal World. 2024;(1):3-7. (In Russ.)